Tik šį savaitgalį, lapkričio 10 -12 dienomis, net 21 Klaipėdos restoranai ir kavinės gamins išskirtinius patiekalus ir desertus. Visa tai laukiamiausios uostamiesčio rudens šventės „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“ dalis.
Jau trečius metus iš eilės sugrįžtanti šventė pakvies klaipėdiečius ir miesto svečius leistis į tikrą gastronomijos kelionę.
Kodėl žąsis?
Lapkričio 11 d. minimas Šv. Martynas. Šią dieną simboliškai dalinamasi šviesa, gerais darbais ir vaišėmis. Mažojoje Lietuvoje tai buvo ūkio darbų pabaigos šventė, kurios metu tradiciškai sėsdavo prie žąsienos patiekalais nukrauto stalo. Savo reikšmingumu ji prilygdavo Šv. Kalėdoms. Sena legenda pasakoja, kad net pats Martynas šią dieną valgydavo žąsį.
„Martyno šventės tradicijose nuaidintys tobulo skonio patiekalai, nukels jus į Mažąją Lietuvą, kur senieji lietuvninkai Martyno dieną prie bendro stalo švęsdavo gyvenimą. Nepraleiskite progos ir sudalyvaukite. Patiekalų pasiūla šiemet išties dosni“, - į šventę kvietė Klaipėdos turizmo informacijos centro direktorė Romena Savickienė.
Vieni kvies paragauti naujų skonių, kiti sugrąžins jau pamėgtus Martyno receptus
Daugiametę patirtį sukaupę Klaipėdos šefai kasmet laukia Martyno šventės. Tai puiki proga pademonstruoti savo meistriškumą, pasiūlyti unikalių derinių ar išskirtinai sugrįžti prie tradicija tapusių, pasiilgtų Martyniškų žąsienos patiekalų.
Čia savo patiekalą ras net patys išrankiausi. Šventiniame meniu gausu įvairovės.
Šventė kvies ne tik gardžiai ir sočiai pavalgyti, bet ir pasmaguriauti ar atsigerti ypatingo gėrimo.
Šių metų tendencija sušildyti ir sočiai pamaitinti
„Rudeniui pasiekus savo apogėjų ir į Klaipėdą sugrįžus žvarbai, didžiausias mūsų rūpestis yra sušildyti į „Meridianą" atvykusius svečius. Martyno šventės proga specialiai gaminsime net tris patiekalus", - sako „Meridiano" restorano vadovas Mindaugas Beniušis.
Restorano „Mosso“ šefas Martynas antrina „Meridianui“ sakydamas, kad „šiauresni orai įkvėpė sotesniam maistui, su ilgai išliekančiais poskoniais”. „Mosso” Martyniškų patiekalų receptai šiais metais sukurti remiantis einamojo sezono vyraujančiomis gėrybėmis gamtoje, tai ką galime rasti čia ir dabar, mūsų kraštuose.
„Easy Lounge“ šiais metais nusprendė pažvelgti į šią rudenišką šventę žaismingiau ir paeksperimentuoti. „Pagaminsime kažką „kitokio“ nei jau ne kartą ragautą žąsies kepsnį, burgerį ar šlaunelę. Čia bus pateikta kitokia žąsienos „interpretacija“, kurią kiekvienas gurmanas tiesiog privalo išpabandyti”.
Tie kas jau dalyvavo Klaipėdos didžiausioje Martyno gastronomijos kelionėje žino, kad tai bus unikali galimybė paragauti įspūdingo skonio patiekalų, kuriuos uostamiesčio maisto profesionalai gamina tik kartą metuose. Ta proga, net keli restoranai šiais metais sugrąžins visų išgirtus ir pamiltus patiekalus.
„Storame Katine“ jau beveik dvi dešimtis pro virtuvės langelį geriausius patiekalus atiduoda Saulius. Praėjusiais metais tiesiog nušluotas, pagal jo mamos receptą ruoštas patiekalas sugrįžta į Šv. Martyną. Tiems, kurie liko sužavėti ir tiems, kuriems pernai neliko”, - pasakoja restorano atstovas.
„Kurpiai“ taip pat jau trečius metus iš eilės tęs tradiciją ir šventės metu pateiks gurmanišką žąsų kepenėlių paštetą, „Žemaitėjė-draugų restorans” džiugins lankytojus kartodami pamėgtą skonio žąsies confit'ą, kurio klientai prašė ištisus metus nuo praeitų metų šventės, o „10 tiltų kiemas“ tradiciškai net aštuonias valandas gamins ir visus vaišins savo gamybos procesu garsėjančiu vengrišku čolentu.
Šv. Martyno proga – ne tik karštieji patiekalai
Martyno žąsiadienis Klaipėdoje stebins ne tik karštaisiais patiekalais. Šventės tradicijų inspiruoti uostamiesčio šefai siūlys ir saldžius desertus.
„Max Coffee“ ne tik kvies sušilti skanaujant Imbierinių sausainių latte su Martyno sausainiu, bet dar ir šventinę 10% nuolaidą padovanos visiems Martynams.
„Baltas žirgas“ smaližiams paruoš improvizuotą žąsies kiaušinį, „Agnostikas“ kvies paragauti dekonstruoto Martyno meduolio, o „Ateik Ateik upė“ lauks Šv. Martyno meduoliai ir jo punšas.
„Šv. Martyno šventė, kai ruduo ne tik kalendoriuje, bet ir jūsų kūnuose. Pasiūlysime prie Martyno meduolių puikiai tinkantį, iš vidaus šildantį obuolių ir imbierų punšą, kurio kvapas ir skonis turbūt vienas rudens maloniausių - cinamonas ir apelsinai”, - dalinasi „Ateik Ateik upė“ atstovai.
Klaipėdos restoranai ir kavinės nekantraudami laukia šventės, o jos organizatorius Klaipėdos turizmo informacijos centras kviečia jungtis į šventinę bendruomenę. Tai puiki proga kolektyviai praturtinti savo kasdienybę, suteikti savaitgaliui iškilmingumo ir prisiminti krašto istoriją.
Šv. Martyno dienai skirti patiekalai
Gurmaniškas žąsų kepenėlių paštetas, kuris yra idealus trijų tauriųjų produktų – riebiųjų kepenėlių, prancūziško batono ir vyno – derinys, pagardintas figų ir karamelizuotų svogūnų džemu.
Ateik Ateik upė, Danės skveras
Šv. Martyno meduoliai ir punšas.
Meduoliai pertepti įdaru, kurio pagrindiniai ingridientai – moliūgai, cinamonas ir kvapusis muskatas. Prie meduolio šildantis iš vidaus obuolių ir imbierų punšas, kurio kvapas ir skonis turbūt vienas rudens maloniausių – cinamonas ir apelsinai
Žąsies consomme, plėšyta žąsiena, degintos bulvės. Žąsienos šlaunies confit, žvaigždinio anyžio glazūra, bulvių piure, šakninės daržovės, žąsies emulsija. Troškinta žąsienos krūtinėlė, šakninės daržovės, morkų-bulvių piure. Dekonstruotas Martyno meduolis – plėšytas meduolinis biskvitas, imbierinis medus, šokoladinis mousse.
Šakninių daržovių sriuba su žąsiena ir „64 laipsnių kiaušiniu“. Žąsienos paštetas – avietinis svogūnų džemas, trumų sviestas, česnakinė duonelė. Žąsienos confit – moliūgų piurė, žąsienos gravy, morkos, salierai, pupelės, deginti svogūnai, kale kopūstai.
„Meridianas“, kairioji Danės upės krantinė
Martyno šventės proga specialiai gaminsime tirštą trintą avinžirnių ir citrinų sriubą su žąsienos skrebučiais. Užkandžiui „Meridianas” pasiūlys tikrą virtuvės ir vizualaus meno šedevrą – įdarytas slyvas su mėlynojo pelėsio kremu ir rūkyta žąsiena. Na, o pagrindiniu Martyno šventės patiekalu taps ant grilio kepta žąsienos filė su intriguojančiais priedais – figa, įdaryta ožkos sūriu bei vyšnių padažu.
Klubas26 (Tiltų g. 26 a), Vinvino (Turgaus g. 33) ir Garažas (Turgaus g. 35)
Žąsies vėrinukas marinuotas su šaltalankiais, patiekiamas su perlinių kuskusu šaltalankių puta ir batatų čipsais.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su plėšyta žąsiena ir karamelizuotais svogūnais, patiekiamas su mažais pomidoriukais, brokoliais bei jogurto-fetos padažu.
Nuostabus lėtai ruoštas žąsienos troškinys su karamelizuotais burokėliais, perlinėmis kruopomis ir šakninėmis daržovėmis. Keptas obuolys su traškia riešutų plutele ir apyniuota karamele. Šildantis prieskoninis grogas.
Turėsite galimybę paragauti sotaus bei aromatingo žąsienos sultinio, o itin išalkusiems siūlys pasimėgauti žąsienos troškiniu su šakninėmis daržovėmis.
Skrebučiai su žąsų kepenėlėmis. Briuselio kopūstų salotos su žąsiena ir gervuogėmis. Kepta žąsies krūtinėlė su spanguolių pagardu ir lapiniais kopūstais.
„Žemaitėjė-draugų restorans“, Tiltų g. 16
Žąsies confit – patiekta su jaunomis bulvėmis keptomis rozmarinų aliejuje, gravy padažu ir grilintomis daržovėmis.
Šv. Martyno nuolaida 10% skirta Martynams, tai pat imbierinių sausainių latte ir imbierinis sausainis Šv. Martyno tema.
„Baltas žirgas“, S. Šimkaus g. 2
Žąsų kepenėlių tartaletė su rabarbarų džemu (derinama su naujojo vynų meniu vynais). Desertui „Žąsies kiaušinis“.
Užkandis – Visiems ruduo, visiems vėsu, o ji – sluoksniuotoje tešloje susisukusi ir troškintais kopūstais bei obuoliais apsiklojusi, kas? Žąsiena.
Karštasis patiekalas – Kiekvienas ryžių laukas turi subręsti, kiekvienas obels vaisius turi prisirpti, kiekvienas klaipėdietis – grįžti laiku į jaunystę ir pasimėgauti „Miražų“ žąsies krūtinėlės, laukinių ryžių bei keptų lietuviškų obuolių skoniu.
Arancini su žąsienos ragu įdaru ir romesco padažu.
Žąsies confit – perlotto, šalavijo svieste kepinti moliūgai ir cukinijos, šaltalankių coulis.
„10 tiltų kiemas“, Bažnyčių g. 6
Vengriškas čolentas.
Grybais gardintas žąsienos tartar. Žąsienos paštetas su ožkų sūriu. Žąsienos confy su burokėliais ir greipfrutais. Žąsienos krūtinėlė su pastarnokais ir kokosu.
Žąsienos paštetas.
„ToLi nuo klasikos“, Audros g. 2a, Melnragė
Žąsienos terinas su rūkytomis slyvomis, vištų odelėmis ir baravykų konsome gardintas Gvadelupos kurkuma. Lengvai parūkyta žąsies krūtinėlė su rūkytais obuoliais, moliūgais, Taičio vanilės ir žąsų kaulų padažu ir verbenos uogomis.