Tik šį savaitgalį net 17 Klaipėdos restoranų ir kavinių gamins išskirtinius patiekalus

Tik šį savaitgalį net 17 Klaipėdos restoranų ir kavinių gamins išskirtinius patiekalus
AA

„Patys geriausi dalykai gyvenime yra kur kas arčiau, nei mums atrodo”, - žvelgdama į jau šį penktadienį startuosiančios šventės siūlomų patiekalų meniu, teigia Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Tik kartą metuose, per Šv. Martyno šventę, Klaipėda kviečia paragauti išskirtinių ir primirštas tradicijas atliepiančių žąsienos patiekalų.

Lapkričio 11 – 13 dienomis, „Šv. Martynas. Ir jo žąsys.“  šventės metu, net 17 uostamiesčio restoranų ir kavinių pakvies klaipėdiečius ir miesto svečius į unikalią gastronominę kelionę.

martyno šventė

Daugiametę patirtį sukaupę Klaipėdos šefai demonstruos savo meistriškumą pristatydami išskirtinius, šventės minėjimui skirtus patiekalus.

klaipėda martynas

„Atvykę į Klaipėdą žmonės visada noriai apsilanko mėgstamiausiame ar populiariausiame miesto restorane, tačiau norint išties susipažinti su Klaipėdos maisto kultūra - rekomenduoju atvykti Martyno šventės metu. Šiais metais klaipėdiečių pamėgta rudens šventė sugrįžta su dar skanesniu ir platesniu žąsienos patiekalų pasirinkimu“, - pasakojo Romena Savickienė. 

 

Žąsienos reikšmė Šv. Martyno dieną

Lapkričio 11 d. minimas Šv. Martynas. Šią dieną simboliškai dalinamasi šviesa, gerais darbais ir vaišėmis. Mažojoje Lietuvoje tai buvo ūkio darbų pabaigos šventė, kurios metu tradiciškai sėsdavo prie žąsienos patiekalais nukrauto stalo. Savo reikšmingumu ji prilygdavo Kalėdoms. Sena legenda pasakoja, kad net pats Martynas šią dieną valgydavo žąsį.

 

Patinkantį patiekalą ras kiekvienas

Spalvingumu ir įvairove garsėjančioje Klaipėdos šventėje sau patinkantį patiekalą ras net ir patys išrankiausi maisto gurmanai. Tris dienas (arba iki paskutinės porcijos) besitęsiančioje patiekalų fiestoje garuos karšta žąsienos sriuba, gomurį pamalonins švelnus žąsienos paštetas, bus gausu keptos ar troškintos žąsies, tradicinių bei modernių žąsienos patiekalų. Ir žinoma, neužmirštamą skonių kelionę užbaigs specialūs desertai.

martyno šentė klaipėd

Restoranų lėkštėse – išpuoselėti ir su meile pagaminti patiekalai

Jau antrą kartą sugrįžtančioje šventėje nekantrauja dalyvauti ne tik patys klaipėdiečiai, miesto svečiai, bet ir juos sočiai ir skaniai pavaišinti ketinantys restoranai ir kavinės.

„Įkvėpti Martyno šventės simbolių, kurie tarsi nuaidi ir mūsų gastrobaro „Storas katinas“ interjere, sukūrėme šventinį žąsienos patiekalą, kuriame vyrauja klasikinės, senovinės lietuvių virtuvės akcentai. Stengėmės, kad šių metų troškinys, kaip ir Martyno žibintų šviesa – sušildytų. O norintiems pasmaguriauti, pasiūlysime specialiai mūsų sukurto meduolinio moliūgų pyrago“, - pasakojo „National hotel“ direktorė Karolina Petkevičienė.

Ypatingai šventei – atsakingas maisto ekspertų pasiruošimas. Vieni nusprendė kartoti praeitų metų sėkmę, kiti skrupulingai kūrė naujus receptus.

„Mums labai svarbu kurti tradicijas, todėl net nesvarstėme gaminti naujo patiekalo. Šventės metu gaminsime vengrišką čolentą, apie kurį jau rugsėjį klausė mūsų klientai. Ypatingas šis patiekalas tuo, kad jo gamybos procesas užtrunka net 8 valandas. Visas „10 Tiltų” kolektyvas  Martyno dienos laukia lyg Kalėdų. Tai ypatingas rudens vakaras, kai klientai susiburia su artimaisiais lėtai mėgautis šiuo ypatingu patiekalu ir šnekučiuotis“, - mintimis dalinosi kavinės „10 Tiltų“ ir restorano „10 Tiltų kiemas“ atstovė Aušra Pacevičiūtė.

martyno šventė klaipėda

 

„Martyno šventės vaišių stalas sujungdavo bendruomenes, todėl ir mūsų restoranas mielai prisideda prie šios gražios tradicijos puoselėjimo. Senosios Mėmelio krašto tradicijos mums be galo artimos. Džiaugiamės, kad primirštos legendos jau antrus metus iš eilės nuaidės Klaipėdos senamiesčio gatvėmis“, - teigė Restorano „Mosso“ direktorė Eglė Laurinavičiūtė.

Šiais metais „Mosso“ svečius vaišins unikaliu senosios ir naujosios gastronomijos deriniu, kuriame bus integruoti ir rytų virtuvės prieskoniai.

 

Kviečia pasinaudoti galimybe ir susikurti sau šventę

„Šv. Martynas. Ir jo žąsys.“  programa unikali tuo, kad ji neįrėmina šventės dalyvių. Kiekvienas gali individualiai pasirinkti, kurias veiklas ir pramogas išbandyti.

Organizatoriai rekomenduoja nepraleisti kvapą gniaužiančių nemokamų ugnies šou pasirodymų, užsukti į šurmuliuojančią mugę, valandėlei susitikti su visiems puikiai pažįstamu keliautoju Orijumi Gasanovu ir nepraleisti progos sudalyvauti teatralizuotoje ekskursijoje su žibintais.

Apie visas pramogas ir detalią šventės programą jau rašėme čia.

O įspūdžių kupiną dieną tobulai reziumuos tradicinės šventės minėjimui skirti patiekalai ir desertai.

 

Keptos žąsienos patiekalus ar meduolius ragaukite:

  • Restoranas „Storas katinas“ (Žvejų g. 21) – visą naktį ruoštas žąsienos troškinys su perlinėmis kruopomis ir šakninėmis daržovėmis, o desertui meduolinis moliūgų pyragas.
  • Restoranas „Meridianas“ (kairioji Danės upės krantinė, Kurpių g.) – žąsienos rėželiai su mėlynuoju pelėsiniu sūriu įdaryta figa ir žąsienos filė su apelsinų padažu.
  • Restoranas „Baltasis žirgas“ (S.Šimkaus g. 2):
    – tartaletė su žąsienos ir trumų pate,
    – žąsienos ir šakniavaisių daržovių sriuba,
    – rūkytos žąsienos carpaccio su svarainių čiatniu bei krosnyje keptais šviežiais lazdyno riešutais,
    – žąsies krūtinėlė su Porto vyno padažu, patiekiama su karamelizuotais kaštainiais, obuoliais ir kriаušėmis bei bulvinės saulėgrąžos traškučiais,
    – prancūziškas desertas „Obuolys“.
  • Restoranas „Picollini“ (Sukilėlių g. 6) Martyno šventės metu kviečia į degustacinę vakarienę, kurios metu galėsite paragauti:
    – žąsienos šaltiena su fermentuotomis uogomis,
    – žąsies sultinys, žąsienos empanada, šakninės daržovės,
    – baravykų risotto, plėšyta žąsiena, žąsies sultinio padažas,
    – moliūgų mille-feuille (šimtalapis), apelsinų tekstūros.
  • Šeimos restoranas „Felsner“ (Turgaus g. 11) – confit žąsies kulšelė su saulėje džiovintais pomidorais, gardinta bulvių piure, meduje keptomis daržovėmis bei bruknių padažu.
  • Restoranas „Mosso“ (Žvejų g. 20) – rudeniška sočioji sriuba su žąsiena, šakninėmis daržovėmis ir žemoje temperatūroje virtu kiaušiniu. Taip pat žemoje temperatūroje ruošta žąsies kulšelė, patiekiama žaliojo kario padaže. Sušilti galėsite paragavę specialaus šv. Martyno Glühwein’o arba Spiced Latte.
  • Restoranas „Mudu“ (Jono g. 6) – žąsų paštetas patiekiamas su ožkos sūriu ir pomidorų džemu, gardintas karamelizuotais porais, džiovintomis vynuogėmis ir kaparėliais arba kepta žąsų krūtinėlė su huisin glazūra patiekta su miso baklažanu gardinta citrinų cukatais, kriaušėmis ir gorgonzolos sūriu.
  • Italų restoranas „Grasso“ (S.Šimkaus g. 6) – žąsienos terinas su pistacijomis, spanguolėmis, degintu šaloto svogūnų ir spanguolių želė arba žąsies krūtinėlė su polentos pyragu, karamelizuotu moliūgu ir morka, brendyje keptu obuoliu, kale traškučiu ir šaltalankių padažu.
  • Kavinė-baras „Senoji Hansa“ (Kurpių g. 1) – burgeris su plėšyta žąsiena, karamelizuotais svogūnėliais, pateikiama su gruzdintomis bulvytėmis ir čederio sūrio padažu.
  • Džiazo restoklubas „Kurpiai“ (Kurpių g. 1A) – gurmaniškas žąsų kepenėlių paštetas. Tai tikras delikatesas ir idealus trijų tauriųjų produktų – riebiųjų kepenėlių, prancūziško batono ir vyno derinys pagardintas figų ir karamelizuotų svogūnų džemu.
  • Restobaras „Gaisrinė“ (Žvejų g. 4) – tradicinis, prancūziškas pupelių, mėsos ir daržovių troškinys „Cassoulet“ su kepta žąsies šlaunele. Baras išskirtinai šiam patiekalui paruošė ypatingą gėrimą.
  • Restobaras „Klubas 26“ (Tiltų g. 26A) – žąsies troškinys jauname vyne.
  • Gastrobaras „Miražai“ (Teatro g. 7) – žąsies šlaunelė su karamelizuotais burokėliais, cinamoniniais obuoliais ir bulvytėmis arba žąsies kepenėlių paštetas su karamelizuotais svogūnais ir duonele.
    Svarbu: svečiai bus vaišinami keptais karamelizuotais cinamoniniais obuoliais.
  • „Nesė Pramogų bankas“ (Turgaus g. 1) – „Žąsies burgeris” su čipotle ir medaus padažu, grill moliūgais, marinuotais mažaisiais pomidoriukais, jogurtu, sūriu, lapinėmis salotomis, čederio padažu bei spalvotomis fri bulvytėmis.
  • „10 tiltų kiemas“ (Bažnyčių g. 6) – tradicinis Vengrijos čolentas su žąsiena ir kimštu žąsies kakleliu. Patiekalas gaminamas 8 valandas.
  • „Ateik Ateik Upė“ (Danės g. 27) – šv. Martyno meduoliai ir jo punšas. Meduoliai pertepti įdaru, kurio pagrindinis ingredientas yra Lietuvos daržuose auginti moliūgai, cinamonas ir kvapusis muskatas. Prie meduolio šildantis iš vidaus obuolių ir imbierų punšas, kurio kvapas ir skonis turbūt vienas rudens maloniausių – cinamonas ir apelsinai.

* Svečių lauks lapkričio 11 d. 11-15 val. ir lapkričio 12 d. 12-24 val.