Klaipėdos šventėje „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“ net 14 restoranų ir kavinių stebins skonių įvairove

Klaipėdos šventėje „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“ net 14 restoranų ir kavinių stebins skonių įvairove
AA

Lapkričio 11 – 14 dienomis Klaipėda taps tikra maisto mylėtojų sostine. Šventės „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“ metu net 14 uostamiesčio kavinių siūlys unikalią galimybę pasivaišinti specialiais, tradicinės šventės minėjimui skirtais patiekalais.

martynas ir jo žąsys klaipėda žasienos patiekalai

Istorija dvelkiantis Klaipėdos senamiestis ir Martyno šventės tradicijose nuaidintys tobulo skonio patiekalai, nukels į Mažąją Lietuvą, kur senieji lietuvninkai Martyno dieną sėsdavo prie bendro stalo ir švęsdavo gyvenimą.

Šv. Martyno šventė tarpukariu savo vaišėmis ir tradicijomis prilygo Šv. Kalėdoms. Ilgainiui autentiškas šventės minėjimas priblėso, todėl šiais metais Klaipėda nusprendė atgaivinti pagrindinius jos simbolius: žąsienos patiekalus, Martyno meduolius, legendas ir žibintų eiseną.

Visas keturias šventės dienas klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės ragauti įvairiausių žąsies patiekalų bei Martyno meduoliais gardintų desertų.

Šv. Martynas ir jo žąsys klaipėda

Patiekalų pasiūla išties dosni - nuo tradicinio formato žąsienos iki mėsainių ir sriubos. Čia naują skonį atras kiekvienas, o svarbiausia, kad mėgautis ypatingais patiekalais bus galima ištisas keturias dienas!

 

Ypatingi receptai atgims restoranų lėkštėse

Žąsienos bent kartą gyvenime yra ragavęs kiekvienas, tačiau Šv. Martyno savaitgalį restoranų menu rasite kai ką ypatingai unikalaus.

„Šv. Martyno diena – paskutinė rudens šventė, įžanga į žiemą ir Šv. Kalėdų laukimą. Todėl tradiciniam Martyno dienos patiekalą – žąsieną skaninsime rudens gėrybėmis – moliūgais su kaštainiais, be kurių neįsivaizduojamos didžiųjų Europos miestų prieškalėdinės mugės. Toks derinys puikiai tiks tiek pagal skonį, tiek pagal šventės prasmę. Visada stengiamės į mūsų virtuvę įtraukti patiekalų ar ingredientų, mėgstamų kitose šalyse, ypač jūrinėse. Juk esame įsikūrę laive, tad savo svečius plukdome kaskart į naują skonių kruizą“, - apie savąjį šventinį patiekalą pasakoja „Meridiano“ restorano vadovas Mindaugas Beniušis.

Martyno šventė taps tikra skonių kelione, kur geriausi Klaipėdos šefai dedikuos save naujiems receptams. Restoranas „10 Tiltų kiemas“ savąjį patiekalą gamins net 8 valandas!

“Pasirinkome gaminti vengrišką čolentą, nes tai patiekalas turintis gilias tradicijas ir istoriją. Tradiciškai šis troškinys, suruoštas penktadienį ir paliktas iškūrentoje krosnyje visai nakčiai, ne tiktai puikiai išsitroškindavo, bet ir neatvėsdavo iki šeštadienio pietų, kuomet būdavo patiekiamas, papildomai nepašildytas. Todėl šį vengrišką čolentą mes gaminsime net 8 valandas. Lyginant su įvairių kultūrų čolentais, vengriškas čolentas laikomas itin originaliu dėl savo paruošimo būdo”, - pasakoja „10 Tiltų“ atstovė Aušra Pacevičiūtė.

 

Šv. Martyno proga – ne tik karštieji patiekalai

Martyno žąsiadienis Klaipėdoje stebins ne tik karštaisiais patiekalais. Šventės tradicijų inspiruoti uostamiesčio šefai iš Martyno meduolių kurs saldžius desertus.

Šv. Martynas ir jo žąsys klaipėda

„Easy Lounge“ gamins mascarponės sūrio desertą ant meduolių trupinių pagrindo su ledais ir šviežiomis avietėmis, o „Storas katinas“ kvies paragauti meduolių ir moliūgo sūrpyragį. Čia taip pat bus galima paskanauti karšto, meduoliais kvepiančio kokteilio. O visiems bėgantiems prie jūros „Mac Coffee“ keps Martyno meduolius, kurie puikiai tinks saldžiai akimirkai palydint saulėlydį.

 

Klaipėdos restoranai ir kavinės nekantraudami laukia šventės

Tokiu dideliu mastu šį šventė uostamiestyje atgis pirmą kartą. Vietiniai verslai palaiko puikų Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro renginį ir laukia šventės dalyvių.

„Mes labai sveikiname Martyno šventės iniciatyvą ir džiaugiamės galėdami būti jos dalimi. Matome, kaip įvairios iniciatyvos, renginiai patraukia klaipėdiečius ir miesto svečius aplankyti senamiestį. Tokiomis akimirkomis nebeatrodo, kad Klaipėdoje trūktų žmonių, tiesiog reikia daugiau pastangų jiems sudominti“, - teigia „Meridiano“ restorano vadovas Mindaugas Beniušis.

Organizatoriai kviečia jungtis į šventinę bendruomenę. Tai puiki proga kolektyviai praturtinti savo kasdienybę, suteikti savaitgaliui iškilmingumo ir prisiminti krašto istoriją.

„Atsižvelgiant į pastarojo meto aplinkybes, tai puiki proga paįvairinti rutiną, atrasti kitokių užsiėmimų ir bendrų veiklų su artimaisiais.

Manau, kad tradicijos sukelia pozityvius jausmus, nusėda atmintyje, kuri leidžia vėl ir vėl juos patirti. Jos atskleidžia, šeimos, krašto vertybes ir gyvenimo prioritetus. Tradicijų dėka palaikomas ryšys tarp dabartinių ir ankstesnių kartų, kuris yra labai svarbus mūsų krašto identitetui“, - mintimis dalinosi kavinės „10 Tiltų“ ir restorano „10 Tiltų kiemas“ atstovė Aušra Pacevičiūtė.

 

Lapkričio 11 - 12 d. nuo 15 val., lapkričio 13 - 14 d. visą dieną galėsite užsisakykite ir ragauti šventinių patiekalų ir šiuose restoranuose ir kavinėse:

Nesė "Easy lounge", Turgaus g. 1

"Meridianas", Kairioji Danės upės krantinė

Friedricho pasažo "Smuklė", Tiltų g. 26A

"Gaisrinė", Žvejų g. 4

"Garažas", Turgaus g. 35

"Storas katinas", Žvejų g. 21

"Piccolini", Sukilėlių g. 6

"10 tiltų kiemas", Bažnyčių g. 6

"Senoji Hansa", Kurpių g. 1 

"XII aukštas", Naujojo Sodo g. 1

„VIVALAVITA“, Naujojo Sodo g. 1

"Max Coffee", Turgaus g. 11 

"Felsner", Turgaus g. 11

"Kurpiai", Kurpių g. 1

 

Patiekalai:

„Meridianas"**

Žąsies krūtinėlė, patiekiama su keptais moliūgais, karamelizuotais kaštainiais ir medaus balzamiko padažu.

 

"Garažas"

Žąsienos sriuba su perlinėm kruopom ir baravykais bei skrebučiu.

 

"10 tiltų kiemas"

Tradicinis Vengrijos čolentas su žąsiena ir kimštu žąsies kakleliu.Patiekalas gaminamas 8 valandas.

 

"Kurpiai"

Keptas žąsinas

 

"Gaisrinė"

Žąsienos Ragu ( Natūralus, ilgai ir lėtai virtas sultinys iš ekologiškos žąsienos, pagardintas daržovėmis, žąsiena ir žalumynais.)

Thai salotos su kepta žąsiena.(Azijos skonių praturtintos salotos su žąsiena)

Antienos filė steikas su salierų piurė, topinambų naminiais traškučiais ir slyvų padažu.

 

"Senoji Hansa"

Mėsainis su plėšyta žąsiena, raudonais kopūstais,čederio sūrio padažu ir gruzdintomis bulvių lazdelėmis.

 

"Easy lounge"

Burgeris su plėšyta žąsiena, čipotlės ir bruknių padažu bei gruzdintomis saldžiomis bulvių lazdelėmis

„SOUS VIDE" ruošta žąsų šlaunelė su bulvėmis „fondant", žaliųjų obuolių tyre ir lazdyno riešutais

Mascarponės sūrio desertas ant meduolio trupinių pagrindo, ledais ir šviežiomis avietėmis

 

"Storas katinas"

Užkandis.  Žąsies variacijos. Švelnus kepenėlių paštetas, šlaunelių terinas ir vietoje rūkyta krūtinėlė

Desertas.  Meduolių ir moliūgo sūrpyragis

Karštas, meduoliais kvepiantis kokteilis

 

"Felsner"*

"Confit" žąsies kulšelė

 

"Friedricho pasažo" smuklė

Karštos daržovių salotos su kruopomis ir grybais bei kepta žąsies krūtinėle.

Kepta žąsies krūtinėlė su keptais batatais, bulvėmis, figomis ir apelsinų padažu.

Mėsų ir sūrių rinkinys su žąsies paštetu.

 

"XII aukštas" ir "Vivalavita"

Žąsies krūtinėlė su bulvių šimtalapiu, gervuogių- vyno padažu, bei kepintais moliūgais

 

"Max Coffee"

Martyno meduoliai

 

"Piccolini"

“Confit” žąsies kulšelė

 

* - nedirba  sekmadienį.

** - nedirba šeštadienį ir sekmadienį.

 

Renginio organizatorius - VšĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras, partneriai - Klaipėdos m. savivaldybė, Klaipėdos m. savivaldybės etnokultūros centras.