Už ES lėšas bus tvarkomas Palangos kino teatras „Naglis“

Už ES lėšas bus tvarkomas Palangos kino teatras „Naglis“
AA

Kultūros minsiterija penktadienį pranešė, kad Europos Sąjungos paramos lėšomis bus modernizuojami net keturi svarbūs valstybės kultūros objektai. Esminių pokyčių sulauks Kauno centrinio pašto pastatas, Palangos kino teatras „Naglis“ ir du Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padaliniai: Kauno Mykolo Žilinsko dailės galerija ir Druskininkų M. K. Čiurlionio namų muziejus. Visų keturių objektų paraiškos ES paramai gauti jau yra patvirtintos Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA).

Pasak kultūros ministro Simono Kairio, ambicingi tikslai ir užtikrinta solidi finansinė injekcija leidžia planuoti visiškai naujus kokybinius pokyčius kalbant tiek apie įstaigų pastatus, tiek ir apie juose kuriamą turinį.

„Priimti sprendimai leis prikelti naujam gyvenimui vertingus kultūros objektus, kai kurių jų būklė buvo tapusi įsisenėjusia problema. Palangos kino teatras „Naglis“ taps regionine filmoteka. Labai džiugu, kad kartu keisis ne tik pačios įstaigos: Kaunui, Palangai, Druskininkams šie projektai taip pat reiškia galimybę atnaujinti savo veidą ir kuo geriau išnaudoti atsiveriantį milžinišką potencialą.“

Palangos kino teatras „Naglis“, virsiantis nacionaline filmoteka, kartu taps ir Vakarų Lietuvos regiono kino ir medijų traukos, sklaidos ir edukacijos centru. Baigus modernizavimo projektą pastate įsikurs dvi profesionalų kiną rodančios salės, audiovizualinių menų kultūros centras su skaitykla ir mediateka, veiks audiovizualinio darbo ir rezidencijų studijos, ekspozicijų erdvės, taip pat lauko kinas. Pagrindinės filmotekos veiklos aprėps kino kultūros sklaidą ir edukaciją, taip pat vietos kultūros žmonių ir kūrėjų bendradarbiavimo projektus. Projektą įgyvendins Lietuvos kino centras, jo vertė apie 9,1 mln. eurų.

Planuojama, kad visi keturi projektai bus baigti įgyvendinti iki 2027 m. pabaigos. Anksčiausiai – jau 2026 m. I ketvirtį – turėtų būti baigtas Palangoje būsiančios filmotekos modernizavimo projektas.