Sonatos ir Roko Zubovų 25-mečio turas: koncertą dovanos uostamiesčio publikai

Sonatos ir Roko Zubovų 25-mečio turas: koncertą dovanos uostamiesčio publikai
AA

Pianistų Sonatos Zubovienės ir Roko Zubovo duetas šiemet mini kūrybinės veiklos 25-metį. Ta proga kviečia klaipėdiečius išgirsti jų programą vasario 10 dieną 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje (KKS). Duetas programoje yra paruošęs vienų ryškiausių šiuolaikinės muzikos lietuvių kompozitorių bei prancūziškojo impresionizmo ir vokiškojo romantizmo kūrinius.

Pasak atlikėjų, atsigręžus į dueto nueitą muzikinį kelią, suprato, kad geriausiai jie jaučiasi interpretuodami prancūziškojo impresionizmo ir vokiškojo romantizmo kūrinius. „Kiekvienas Debussy kūrinys – tai kelionė į gyvybingą, nenuspėjamą spalvų ir charakterių pasaulį. Kiekvieną kartą užburia kompozitoriaus gebėjimas garsais sukurti pačius neįtikimiausius vaizdinius, emocinius atspalvius ir charakterius. Galime prisipažinti, kad Debussy kūrinys „Šeši antikiniai epigrafai“ mus sujungė į duetą“, – apie Claude’o Debussy įtaką dueto muzikinei veiklai pasakojo S. ir R. Zubovai.

Jubiliejinio sezono koncerte, S. ir R.Zobovai atliks C. Debussy opusą „Lindaraja“ ir trijų dalių ciklą „En blanc et noir“ („Baltais ir juodais“). Taip pat skambės Johanneso Brahmso Sonata dviem fortepijonams f-moll. S. ir R. Zubovai  prisimena, kad J. Brahmso  soliniai kūriniai, kameriniai opusai, koncertai fortepijonui ir orkestrui, simfoninė muzika formavo juos kaip pianistus ir jų estetines pažiūras. „Brahmso Sonata dviem fortepijonams f-moll, op. 34b, kurią taip pat žinome ir Fortepijoninio kvinteto f-moll, op. 34, ir styginių kvinteto variantu – tai ir nepaprastai prašmatnus kūrinys, ir subtilus kamerinis opusas, savo apimtimi ir turiniu prilygstantis kompozitoriaus simfonijoms“, – atskleidė pianistai.

Koncerte bus atliekami ir du lietuviški minimalistinės estetikos kūriniai. Pirmasis iš jų – vienos svarbiausių šiuolaikinės lietuvių muzikos asmenybių, Broniaus Kutavičiaus, opusas „Gilijos laivužis“. Jis sukurtas dviem pianistams ir fonogramai, kurioje girdisi pamario krašto daina iš Liudviko Rėzos rinkinio. Kūrinio išskirtinumas – jame naudojamas kultūrinis kontekstas, siekiantis tautos istoriją bei nuolatinis muzikos kartojimas. Visa tai formuoja originalų šio autoriaus kūrybinį braižą.

Antrojo kūrinio, skambėsiančio koncerte, autorius – Zigmas Virkšas. Kūrėjas teigia, kad jo polinkį į muziką formavo poezija, dangus ir žemė, šiek tiek Šventasis Raštas, Rytų kultūra (meditacija). Z. Virkšo muzikai įtakos taip pat turėjo gamtos samprata, tautosakos simbolika, lietuvių tautos monotonija. Klausytojai turės galimybę tai išgirsti ir Zubovų dueto interpretuojamame Z. Virkšo kūrinyje „Paskutinis rudens divertismentas“.

S. ir R. Zubovai kartu pradėjo groti 1997 metais. Abu studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Heinricho Neuhauso institute (Ciuriche, Šveicarija) ir De Paulo universitete (Čikagoje, JAV). Duetas dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Lietuvoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, JAV, Kanadoje, Argentinoje ir kitose pasaulio šalyse. Pianistai yra groję su Lietuvos nacionaliniu ir Kauno simfoniniais, Klaipėdos, Šv. Kristoforo, Šiaulių ir Kaliningrado filharmonijos kameriniais orkestrais, pasirodę kartu su „Aukuro“, „Aidijos“, „Polifonijos“, „Jaunos muzikos“ ir „Dainavos“ (Čikaga) chorais. 15 metų S. ir R. Zubovai buvo muzikos ir ekologijos festivalio Neringoje „Nepaklusniųjų žemė“ įkvėpėjai ir rengėjai.

Į Sonatos ir Roko Zubovų fortepijoninio dueto vakarą klausytojai kviečiami vasario 10 d. 18.30 val. KKS.

Reklama Ikona, uždaryti