Reziduojantis Klaipėdos kamerinis orkestras išvyksta į gastroles Ispanijoje

Reziduojantis Klaipėdos kamerinis orkestras išvyksta į gastroles Ispanijoje
AA

Jau tradicija tampa į pirmąsias metų gastroles Klaipėdos kamerinis orkestras (KKO) keliauja į Ispanijoje vykstantį festivalį „Alborada Clásica“. Pernai tapę šio festivalio reziduojančiu orkestru, ir šiemet uostamiestį reprezentuojantis meno kolektyvas publikai prisistatys su ambicinga menine programa. Vasario 6-11 d. vyksiančių gastrolių metu ispanai išgirs ne tik garsių užsienio kompozitorių interpretuojamus kūrinius, bet ir Lietuvos kūrėjų – Juozo Naujalio ir Nijolės Sinkevičiūtės kompozicijas.

Kultūroje labai svarbu jausti ne tik namų ar gimtojo miesto, bet būtina stengtis jausti viso pasaulio kultūros pulsą. Taigi tarptautiškumas – tai socialinis ir kultūrinis fenomenas, kai galime pažvelgti į save iš šalies. Gastrolės taip pat leidžia atitolti nuo profesinės kasdienybės, rutinos ir – svarbiausia – suteikia galimybę atstovauti Klaipėdą ir Lietuvą pasaulio kultūros renginiuose. Todėl šiuos koncertus Ispanijoje suprantu kaip nedidelę detalę, didelėje orkestro koncertų dėlionėje“, – teigia Mindaugas Bačkus, orkestro meno vadovas.

Ispanijoje Klaipėdą reprezentuojantis orkestras atliks dviejų lietuvių autorių kompozicijas: Juozo Naujalio „Svajonę“ ir Nijolės Sinkevičiūtės „Kryžkelės apeigas“. „Dalintis nacionaline muzikos kultūra yra vienas iš svarbiausių KKO veiklos prioritetų, todėl į Ispaniją grįžtame ir su lietuvių kompozitorių kūriniais, kai kurie jų dedikuoti KKO. Šios išskirtinės muzikinės kompozicijos puikiai reprezentuoja  mūsų unikalų kultūros veidą“, – sako M. Bačkus.

Klaipėdą reprezentuojančio orkestro laukia pasirodymai festivalio „Alborada Clásica“ publikai Motrilyje ir Salobrenoje. Taip pat Lietuvos Respublikos ambasados Ispanijos Karalystėje kvietimu kolektyvas surengs koncertą Sevilijoje. Visuose koncertuose skambės trys skirtingos progamos, kuriose: Liudviko van Bethoveno Koncertai Nr. 3 ir Nr. 5 fortepijonui ir orkestrui, Antonino Dvoržako „Serenada”, Igorio Stravinskio baletas „Apollon Musagètte“ bei kiti gražiausi užsienio ir lietuvių kompozitorių kūriniai. Programoms diriguos pats festivalio meno vadovas Alexis Soriano, kaip solistai pasirodys Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus (violončelė), Josu de Solaun (fortepijonas, Ispanija, JAV), Andrey Yaroshinsky (fortepijonas, Ukraina).

„Šie metai orkestrui žada daug įsimintų koncertų ir iššūkių, ruošiant naujas programas ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių publikai. Orkestrą įkvepia ir tai, kad galime pelnytai vadintis vienu svarbiausių Lietuvos kolektyvų, meniniais projektais garsinančių uostamiestį toli už jo ribų, o tapę festivalio Ispanijoje reziduojančiu kolektyvu – tai tik patvirtino“, – teigia KKO meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Kasmetinis Granados provincijos mieste Salobrenoje vykstantis festivalis savo gerbėjams pateikia garsiausių klasikinės muzikos atlikėjų paruoštas programas. Šiais metais  festivalio scenoje skambės ukrainiečių pianisto Andrey Yaroshinsky, vadinamo vienu iš geriausių savo kartos muzikų, rečitalis; gitaristo Davido Martinezo, koncertuojančio su ryškiausiais pasaulio orkestrais didžiausiose pasaulio scenose, pasirodymas; tenoro Enrique Viana koncertas ir daugelis kitų atlikėjų, kurių atliekama muzika žavi išrankiausius klasikinės muzikos melomanus.

Ikona, uždaryti