Pasaulinę šlovę pelnęs pianistas J. M. Luisada atvyksta į Klaipėdą

Pasaulinę šlovę pelnęs pianistas J. M. Luisada  atvyksta į Klaipėdą
AA

Programa „Didieji Vienos klasikai“ jau dabar muša populiarumo rekordus Klaipėdos koncertų salėje. Į programą, kurioje drauge su klaipėdiečiais muzikuos pripažintas prancūzų pianistas Jeanas–Marcas Luisada, bilietai iškart buvo graibstomi nuo tos akimirkos, kai jie atsirado prekyboje.

Šioje Klaipėdos kamerinio orkestro programoje suskambės didieji Vienos klasikai. Tai Josephas Haydnas, Wolfgangas Amadeus Mozartas ir Ludwigas van Beethovenas, kurio 250-ąsias gimimo metines pernai pažymėjo visas pasaulis. Koncertas vyks gyvo susitikimo su klausytojais pasiilgusioje Klaipėdos koncertų salėje birželio 4 d. 18.30 val.

Trys garsiausi pasaulio kompozitoriai

Vienu garsiausiu visų laikų pasaulio kompozitoriumi laikomas Beethovenas ištobulino Haydno pradėtus ir Mozarto pratęstus kūrybinius ieškojimus, galutinai suformavo klasicistines muzikos formų ir žanrų tradicijas. Vienos klasikais šie trys kompozitoriai vadinami todėl, kad būtent Vienoje jie sukūrė didingiausius savo kūrinius.

J. M. Luisada garsėja kaip fortepijono poetas, pasižymintis išskirtine gracija ir netikėtomis interpretacijomis. Sakoma, kad šarmingasis atlikėjas groja publikos sielai, o muzikos kritikų yra tituluojamas kaip vienas iš gražiausią ir turtingiausią garsą kuriančių pianistų. 

Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas                         

Jau antrą kartą su Klaipėdos kameriniu orkestru koncertuosiantis solistas daugiau nei prieš 3 dešimtmečius laimėjo F. Chopino pianistų konkursą Varšuvoje, atvėrusį jam kelią į tarptautinį pripažinimą. Kvietimai pasirodyti garsiausiose pasaulio koncertų salėse su žymiausiais orkestrais tebeplaukia iki šiol. J. M. Luisada koncertavo su Londono simfoniniu orkestru, Prancūzijos nacionaliniu orkestru, Lenkijos simfoniniu orkestru „Sinfonia Varsovia“, Tokijo filharmonijos simfoniniu orkestru ir kitais garsiais pasaulio orkestrais. Jis grojo diriguojant tokiems batutos meistrams kaip Charles Dutoit, Ádám Fischer, Theodor Guschlbauer, Eliahu Inbal, Hiroyuki Iwaki, Marek Janowski, Yehudi Menuhin ir kt. Pianistas yra nuolatinis žymių tarptautinių muzikos festivalių dalyvis Ispanijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje ir kitose pasaulio šalyse. Jam teko pasirodyti garsiausiose salėse – nuo Niujorko „Carnegie Hall“ iki Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos. J. M. Luisada apdovanotas Prancūzijos ordinais už nuopelnus meno ir literatūros srityje.

Talentas atsiskleidė vaikystėje

J. M. Luisada fortepijonu groja nuo šešerių metų. Būdamas 16 metų jis pradėjo studijuoti Paryžiaus konservatorijoje. Vienas jo pedagogų buvo legendinis pianistas Paul Badura–Skoda (jo muzikavimo su Klaipėdos kameriniu orkestru buvo galima išgirsti prieš keletą metų). O pas J. M. Luisadą Paryžiaus konservatorijoje (École Normale de Musique de Paris Alfred Cortot) mokėsi lietuvių pianistas ir tapytojas Viktoras Paukštelis.

Beje, V. Paukštelio iniciatyva ši J. M. Luisados ir Klaipėdos kamerinio orkestro programa skambės ne tik Klaipėdoje, bet ir birželio 5-ąją Paliesiaus dvare.

J. M. Luisada ir Mindaugo Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras interpretuos J. Haydno 11-ąjį ir W. A. Mozarto 9-ąjį („Jenamy“) koncertus fortepijonui ir orkestrui. Klaipėdos kamerinis orkestras dar atliks L. van Beethoveno Styginių kvarteto Nr. 11 („Serioso“) versiją styginių orkestrui.