Paroda „Neformatiniai meniniai sprendimai“ apjungė ne tik fotografuojančius, bet ir įvairių kitų sričių kūrėjus

Paroda „Neformatiniai meniniai sprendimai“ apjungė ne tik fotografuojančius, bet ir įvairių kitų sričių kūrėjus
AA

Šią savaitę Klaipėdoje vyko parodos „Neformatiniai meniniai sprendimai“ atidarymas, kurioje eksponuojami net 17-os autorių kūriniai. Ši paroda išaugo iš socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtos grupės. Menininkė Vilija Gruodytė-Šeputienė parodos atidaryme sakė, kad Lietuvoje tokio projekto dar nėra buvę.

paroda

 

Tarsi rokenrolo banga

 „Atėjo laikas, kai tiesiog pribrendo reikalas surengti parodą, nes atsirado kritinė masė kūrėjų, kurių darbai yra įdomūs ir, mano nuomone, verti platesnės visuomenės dėmesio“, – sakė grupės „Neformatiniai meniniai sprendimai“  įkūrėjas ir parodos kuratorius Martynas Jankevičius.

 „Šiais laikais fotografavimas yra bene lengviausiai prieinama išraiškos forma, nes kiekvienas turėdamas mobilųjį telefoną gali fotografuoti. Ir tai yra jau net ne fotografija, o mobilografija. Tai tokia nauja banga, kurią lyginu su rokenrolo banga XX amžiuje, kuri atsirado taip pat dėl naujų technologijų, tuo atveju – dėl elektrinių gitarų. Tuomet visos filharmonijos ir simfoniniai orkestrai pasitraukė į šoną. Vizualiniuose menuose yra tokia pati situacija. Dabar kiekvienas gali užsiimti menu, nes po ranka turi tam reikalingas priemones, gali fotografuoti ar filmuoti mobiliaisiais. Tad ir Lietuvoje mes jau turim unikalių mobilografijos atstovų“, – sakė M. Jankevičius.

Tiesa, „Neformatiniai meniniai sprendimai“ apjungia ne tik fotografuojančius, bet ir įvairių kitų sričių kūrėjus – parodoje eksponuojami ir tekstilės, ir grafikos, ir tapybos darbai.

„Tai, kas daroma mūsų grupės ar, pavadinkim, mūsų bendruomenės narių, yra apskritai bet kokie meniniai sprendimai. Jei kas nufilmuos, tarkim, kokį performansą, tai taip pat gali tapti mūsų transliuojamu meno objektu“, – teigė M. Jankevičius.

Pasak pakalbinto vieno iš dalyvių, Sauliaus Venckaus, fotografavimas yra jo senas hobis, kurio neapleidžia jau bene 35-erius metus.

„Pradėjau fotografuoti dar su juostiniais fotoaparatais, tad per laiką jau yra prisikaupę tiek fotografijų, kad draugai jau seniai siūlo surengti ir personalinę parodą“, – sakė vienas iš nuotraukų autorių, reklamos dizaineriu dirbantis Saulius Venckus.

Jis neslėpė, kad fotografavimas jam šiuo metu yra labiau laisvalaikio praleidimo ir bendravimo būdas. Pašnekovas taip pat prisipažino, kad fotografijos mokslų jam vis dėlto yra tekę ragauti, ir ne vienerius metus. Fotoaparatas jam jau yra tapęs įprastu atributu visose išvykose ar pasivaikščiojimuose.

Parodoje – net 17-a autorių

„Suburti kūrėjus į „Neformatinius meninius sprendimus“ yra puiki Martyno idėja, nes ten gali pasitikrinti, ar tai ką tu kuri tikrai yra gražu ir įdomu. Nes to pasitikrinimo mums visiems reikia. Žinoma, mes galime vaidinti, kad mums to nereikia, bet iš tikrųjų to pasitikrinimo reikia, ir tai vis dėlto yra svarbu“, – parodos atidaryme sakė menininkė V. Gruodytė-Šeputienė.

Didžioji dalis šioje grupėje savo kūrybą pristatančių menininkų yra profesionalai: tapytojai, grafikai, fotomenininkai, muzikos kūrėjai, video meno atstovai. Tačiau šioje platformoje savo kūrybą gali pristatyti ir pradedantieji arba savamoksliai kūrėjai. Beje, ši grupė socialiniuose tinkluose egzistuoja jau dveji metai ir turi arti dviejų tūkstančių narių.

Pasak M. Jankevičiaus, „Neformatiniai meniniai sprendimai“ yra terpė, kur žmogus nėra kaltinamas, kad neatitinka standarto, neatitinka kažkieno iliuzijų ar lūkesčių.

„Nors formatas yra visur. Pavyzdžiui, yra pop muzikos formatas. Bet tas formatas dažnai žudo kūrybiškumą, žudo autoriaus galimybes realizuoti savo idėjas. Mūsų tas žodis „neformatas“ suteikia laisvę visom prasmėm. O kūryba – tai ir yra laisvė“, – sakė jis.

Parodos organizatoriai akcentavo ir šio projekto socialinį aspektą. „Man asmeniškai, kalbant apie šį projektą, norėtųsi dėti akcentą ne tiek ant žodžio „meniniai“ ar „neformatiniai“, o ant žodžio „socialiniai“. Man ir gyvenimas yra savotiškas socialinis projektas. Nes juk žmogus būdamas vienas – sužvėrėja, tampa kažkoks nebe toks. Todėl reikia burtis, bendrauti ir bendradarbiauti“, – sakė M. Jankevičiaus.

Parodoje pasidžiaugta, kad eksponuojami darbai yra stiprūs ir įdomūs kiekvienas savaip. Be to, autorių geografija labai plati: savo darbus pristato kūrėjai iš Klaipėdos, Vilniaus, Šiaulių, Kretingos, Raseinių, Kelmės ir kitų miestų.

Veikiančioje parodoje eksponuojami Rimos Baukaitės, Andriaus Tarasevičiaus, Žanetos Slankauskienės, Rasos Magdalianos Pietaraitytės, Redos Juzulienės, Sauliaus Venckaus, Aldonos Stankutės, Aušros Saponkienės, Bitės Balčiūnaitės, Ingos Radavičienės, Valdo Ančerio, Žydrūnės Kriukaitės-Juciuvienės, Arūno Bekštos, Gitos Ilakytės, Dmitrij Baltazar, Martyno Jankevičiaus, Ingridos Mockutės-Pocienės darbai.

Parodos vieta: Klaipėdoje Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyrius (J. Janonio g. 9, Klaipėda).

Reklama Ikona, uždaryti