Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
AA

Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys svarbūs apdovanojimai – Metų kultūros ir meno darbuotojo bei Ernsto Vicherto vardo „Jaunasis talentas“ premijos bei nacionalinis „Aukso paukštės“ apdovanojimas.

Simboliška, kad antrus metus iš eilės teikiama Metų kultūros ir meno darbuotojo premija šiemet atvežta būtent į Priekulę, festivalio „Ženklai“ organizatorių namus. Jos laureatu už didelį indėlį kultūrai tapo režisierius Donatas Savickis.

D. Savickis Priekulės kultūros centre dirba jau aštuonerius metus ir vadovauja Priekulės meno ir kultūros centro Ernsto Vicherto ir Agluonėnų klojimo teatrams.

Donato vadovaujamas Ernsto Vicherto teatras itin vertinamas už inovatyvius kūrybinius sprendimus, puoselėjant Mažosios Lietuvos kultūrą. O Priekulės miesto gyventojai į teatro trupę susibūrusiems meno mylėtojams dėkingi ir už garbingai teatro pasaulyje atstovaujamą buvusio Priekulės teisėjo, poeto, rašytojo ir teatro žmogaus – Ernsto Vicherto – vardą.

„Įsivaizduokite, jeigu vieną rytą pabustume pasaulyje, kuriame negirdėtume muzikos, neužuostume kvapų ir nematytume viso jau esamo ir kuriamo grožio. Ko, gero, būtų labai nejauku. Tad pasidžiaukime, kiek daug turime kūrybingų, meną ir kultūrą puoselėjančių ir mylinčių žmonių. Didžiuojamės jumis visai“, – įteikdamas premiją sakė Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas

„Aukso paukštė“ – geriausiam suaugusiųjų teatrui

Vakaro metu pagarsinti ir „Aukso paukštės“ apdovanojimai, kurie įteikiami ryškiausiems Lietuvos kolektyvams, jų vadovams, tautinei kultūrai nusipelniusioms asmenybėms.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigtais ir Kultūros ministerijos finansuojamais mėgėjų meno apdovanojimais kasmet pagerbiami labiausiai nusipelnę šalies chorai, teatrai, šokių kolektyvai, folkloro, dainų ir šokių ansambliai, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrai.

Geriausiu 2023 m. suaugusiųjų teatru ir vadovu paskelbtas Priekulės meno ir kultūros centro Ernsto Vicherto teatras ir jo vadovas Donatas Savickis.

Ernsto Vicherto teatras gyvuoja jau 18-us metus ir yra atpažįstamas dėl unikalaus savo repertuaro. Teatro mylėtojai, lankydamiesi spektakliuose, susipažįsta su Mažosios Lietuvos krašto autorių – Ernsto Vicherto, Ievos Simonaitytės ir kitų, kūryba.

Teatro aktoriai ir jo režisierius savo pasirodymams nevengia rinktis netradicinių erdvių – pasakų motyvais jau ne kartą yra atgimusi senoji Priekulės geležinkelio stotis, pasirodymai rengti ir istorinėse koplyčiose, ir ant sraunios Minijos upės pakrantės.

„Jaunojo talento“ šlovė – už sportinius pasiekimus

Apdovanojimų ceremoniją vainikavo 14-osios Ernsto Vicherto vardo premijos „Jaunasis talentas“ įteikimas. Jos laureate tapo Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos mokinė Kamilė Mikluš, džiuginusi sportiniais pasiekimais. Mergaitė šiemet tapo Europos kudo čempione, o Lietuvos kyokushin karatė federacijos teisėjų lyga jai suteikė B kategorijos teisėjo pažymėjimą.

Keturiolikmetės pasiekimų bagaže gausu ir kitų apdovanojimų – tai įvairios prizinės vietos rajono varžybose ir nacionaliniuose bei tarptautiniuose čempionatuose.

Iš viso į premiją pretendavo 5 jaunuoliai, pasiekę geriausių rezultatų meno, tiksliųjų mokslų srityse, visuomeninėje veikloje.

Ernsto Vicherto vardo  premijos steigimo tikslas yra pagerbti ir įamžinti žymaus Mažosios Lietuvos kultūros veikėjo, krašto rašytojo, teisėjo, teatro įkūrėjo E. Vicherto atminimą, išryškinti visuomenės rūpinimąsi jaunąja karta. Ši premija pirmą kartą buvo įteikta 2011 metais. Ja apdovanojami moksleiviai, pasiekę geriausius rezultatus meno, mokslo, sporto srityse ar visuomeninėje veikloje.