Nidoje atidarytas 13-asis tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“

Nidoje atidarytas 13-asis tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“
AA

Šįmet festivalyje labai svarbi intelektinė dimensija ir tai, kad jo dalimi taps prasmingi pokalbiai apie kiną, jo istoriją

Į Nidos bendruomenės namuose vykusį festivalio atidarymą pristatyti savo debiutinio filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“ atvyko režisierius Tomas Smulkis, atidaryme dalyvavo dokumentininkas Linas Mikuta, operatorė Kristina Sereikaitė, aktorė Barbora Bareikytė, režisierė Inesa Kurklietytė, prodiuseris, Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorius Arūnas Stoškus, animatoriai Valentas Aškinis, Jūratė Leikaitė-Aškinienė, Ilja Bereznickas ir kiti.

Festivalį sveikinęs Neringos mero pavaduotojas Narūnas Lendraitis prisiminė festivalio istoriją, prasidėjusią nuo renginio „Lietuviški kino kadrai Nidoje“ ir išaugusio į svarbų regionui festivalį, o „Agilos“ direktorė Edita Lubickaitė džiaugėsi tuo, kad nepaisant įvairiausių iššūkių, „Baltijos bangos“ rengėjai nepraranda entuziazmo, o publika – susidomėjimo „Baltijos bangoje“ rodomais filmais.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas, kino režisierius Arūnas Matelis atkreipė ypatingą dėmesį į „Baltijos bangos“ programą, kurioje šalia Lietuvos, Latvijos ir Estijos naujausių filmų vyks paskaitos, susitikimai su kino kultūros tyrinėtojais.

„Šįmet festivalyje labai svarbi intelektinė dimensija ir tai, kad jo dalimi taps prasmingi pokalbiai apie kiną, jo istoriją. To labai trūksta mūsų kasdienybėje ir tuo „Baltijos banga“ yra unikali. Gal čia mes ir netiesiame raudono kilimo, tačiau Neringa turi kitą nuostabų kilimą – smėlio juostą, kurią branginame ir džiaugiamės ja kasmet“, - atidarydamas festivalį kalbėjo A. Matelis.

„Meno avilio“ vadovė, kino kultūros tyrinėtoja Lina Kaminskaitė pristatė prie Nidos švyturio įsikūrusią instaliaciją „Projektorinė. Kino teatras regione“, kuris yra regione veikusių kino teatrų tyrimo dalis. Instaliacijoje užfiksuoti 16 kino teatrų, iki dabar nepakeitusių savo pirminės išvaizdos, juose dirbę ar dirbantys žmonės. Šalia Nidos švyturio įsikūrusią instaliaciją galima aplankyti iki rugpjūčio 29 d.

Festivalį finansuoja Lietuvos kino centras, Lietuvos kultūros taryba, AVAKA, Neringos savivaldybė.