Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“ – KJT spektaklio „Belaukiant Godo“ sėkmė

Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“ – KJT spektaklio „Belaukiant Godo“ sėkmė
AA

Naujausias Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Belaukiant Godo“ (rež. Paulius Pinigis) įvertintas tradiciniame, Rokiškyje vykstančiame profesionalių teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“. Kovo 23 d. šventinėje ceremonijoje piniginėmis premijomis apdovanoti 5 spektaklio kūrybinės komandos nariai.

klaipėdos jaunimo teatras

Už geriausius vyro vaidmenis apdovanoti abu „Belaukiant Godo“ pagrindinių vaidmenų atlikėjai – Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai Simonas Lunevičius ir Donatas Želvys, įkūniję garsiosios S. Becketto aburdo pjesės veikėjus Vladimirą ir Estragoną. Geriausiu nepagrindinio vaidmens atlikėju pripažintas aktorius Laurynas Luotė, „Belaukiant Godo“ sukūręs Poco personažą. Už nepriekaištingą darbą festivalyje įvertinti ir spektaklio scenografiją kūrusi Rūta Venskutė bei šviesų dailininkas Justas Bø. 

P. Piniginio režisuoto spektaklio „Belaukiant Godo“ premjera įvyko kovo pradžioje. Pastatyme personažai veikia magiškoje, sapniškoje spektaklio atmosferoje, kurios erdvė ir laikas niekaip neprimena kasdienybės. Detalėms atidus režisierius Paulius Pinigis sako, kad jo tikslas – sukurti spektaklį ne teatrui, ne sau ir ne aktoriams, o žiūrovams: „labiausiai noriu leisti žiūrovui pagyventi ne Godo laukime, o teatro magijos nuotaikoje“.

Nors pjesė „Belaukiant Godo“ pirmiausia asocijuojasi su ilgomis, nežinomybės pilnomis laukimo valandomis, spektaklio kūrėjai sako, kad ši medžiaga neapsiriboja vien laukimo tema. Nors laukimas yra kūrinio išeities taškas, bet čia aptariama ir daug kitų aspektų – egzistenciniai klausimai, prasmės paieškos, pasaulio absurdas ir aktualijos.

Festivalis „Vaidiname žemdirbiams“ yra vienintelis teatrų festivalis Lietuvoje, be pertraukų gyvuojantis keturis dešimtmečius. Renginys išlaikė prizų-premijų teikimo ir teatrų rėmimo tradicijas. Savo ilgaamžiškumu bei unikalumu jis tapo ir visos Lietuvos kultūrinio gyvenimo reiškiniu. Festivalis kasmet suteikia Rokiškio bei aplinkinių Aukštaitijos regiono rajonų gyventojams unikalią galimybę nevykstant į didžiuosius Lietuvos miestus pamatyti geriausius Lietuvos profesionalių teatrų pastatymus.

Spektaklį „Belaukiant Godo“ bus galima pamatyti kovo 30 d. Alytuje ir balandžio 18 d. Šiauliuose.