Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras pasakos „Vestsaido istoriją“

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras pasakos „Vestsaido istoriją“
AA

Festivalyje „Salve Musica” kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) koncertinę programą „Vestsaido istorija” atliks dirigentas Modestas Barkauskas ir solistė pianistė Onutė Gražinytė (Lietuva–Vokietija). Koncerte publika laukiama gruodžio 8 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje (KKS).

Skambės ryškūs muzikos kūriniai

Koncerte klausytojai išgirs šiemet 80-ojo gimtadienio sukaktį pažyminčio garsaus lietuvių kūrėjo Jurgio Juozapaičio Simfoniją Nr. 1 „Rex“. Už ją autoriui buvo skirta Lietuvos valstybinė premija. Šiame kūrinyje kompozitorius daug dėmesio skyrė garso spalvai, dominuoja ryški ir jo kūrybiniam braižui būdinga intuityvistinė komponavimo maniera.

Kito programoje skambėsiančio autoriaus Aleksandro Skriabino XIX ir XX amžių sandūroje kurta muzika atspindi kompozitorių kankinusius klausimus, į kuriuos atsakymo jis ieškojo filosofijoje. Ypač daug dėmesio kūrėjas skyrė fortepijonui. Būdamas 24 metų jis parašė Koncertą fortepijonui ir orkestrui. A. Skriabinas šį opusą ypač mėgo ir dažnai pats grodavo solinę partiją. Šis kūrinys skambės pianistės O. Gražinytės interpretacijoje.

Koncerte taip pat skambės kompozitoriaus Leonardo Bernsteino kūryba. Autorius kūrė ne tik rimtąją muziką, bet ir miuziklus, estradines dainas. Savo populiariajame miuzikle „Vestsaido istorija“ jis praplėtė žanro ribas, priartindamas jį prie muzikinės dramos. Pirmą kartą šis miuziklas buvo atliktas 1957 m. „Winter Gardens“ Brodvėjuje. Urbanistiška Romeo ir Džuljetos istorija atvertė naują puslapį muzikinio teatro istorijoje. Koncertų salėse miuziklo muzika atliekama „Simfoninių šokių“ pavidalu – tai į siuitą sujungti atskiri miuziklo „Vestsaido istorija“ numeriai. Jie suskambės antroje LNSO koncerto dalyje.

Programą užbaigs Meksikos kompozitoriaus Arturo Márquezo šokis „Conga del Fuego Nuevo“. Tai – kubietiškasis karnavalo, linksmybių šokis, kuriam būdingas greitas tempas, aktyvus ritmas, šventiška nuotaika, charakteringi mušamųjų motyvai.

Vienoje scenoje - pripažinti atlikėjai

Programos solistė – muzikų šeimoje gimusi, daugiau kaip dešimties nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatėO. Gražinytė, koncertuoja Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitur. Ji muzikavo su tokiais orkestrais kaip Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos, Kauno, Lietuvos valstybinis, Alikantės filharmonijos jaunimo, Zalcburgo Mozarteumo ir kitais kameriniais orkestrais.

Koncertui diriguosiantis šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas M. Barkauskas dažnai rengia programas su LNSO. Kaip dirigentas jis pasirodo su Lietuvos orkestrais, taip pat koncertavo su užsienio kolektyvais – Hamburgo „Camerata“, Talino, Slovakijos, Belgijos kameriniais ir kitais orkestrais. IX tarptautiniame atlikėjų konkurse Sankt Peterburge M. Barkauskas tapo laureatu dirigentų kategorijoje. Katovicuose (Lenkija), prestižiniame X tarptautiniame G. Fitelbergo dirigentų konkurse M. Barkauskas laimėjo 3-iąją premiją, bronzinę batutą, piniginį prizą ir buvo pripažintas geriausiu konkurso Europos dirigentu.

LNSO kasmet surengia apie 50 koncertų Filharmonijos Didžiojoje salėje ir kitose Lietuvos scenose, dažnai gastroliuoja užsienyje. Koncertavo Europos šalyse, Japonijoje, Pietų Amerikoje, Pietų Korėjoje, garsiose pasaulio salėse. LNSO repertuare vyrauja praėjusių epochų oratorinio, simfoninio žanro kūriniai ir moderni šiuolaikinė muzika, kurios kontekste išsiskiria solidžios lietuvių kompozitorių partitūros.

Į koncertinę programą „Vestsaido istorija” klausytojai kviečiami gruodžio 8 d. 18.30 val. KKS.

 

Ikona, uždaryti