Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį įprasmins uostamiestyje kuriantys atlikėjai

Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį įprasmins uostamiestyje kuriantys atlikėjai
AA

Klaipėdai minint krašto prijungimo prie Lietuvos 100-ąsias metines, Klaipėdos koncertų salėje (KKS) skambės šiai progai pažymėti skirta programa. Koncerte gros uostamiestyje šiuo metu aktyvią koncertinę veiklą vystantys jaunosios kartos atlikėjai: smuikininkas Konrad Levicki, violončelininkė Kornelija Kupšytė ir pianistė Lauryna Lankutytė-Levickė. Susibūrę į duetus ir fortepijoninį trio jie atliks lietuvių kompozitorių kūrinius iš skirtingų šimtmečio laikotarpių. Koncertas skambės kovo 9 dieną 18.30 valandą.

Minės istorinį įvykį

„Pirmaisiais metų mėnesiais švenčiame svarbias valstybines šventes, o šiemet – ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-ąsias metines. Tad pastarajai progai norėjosi pristatyti klausytojams lietuviškos muzikos programą, o ypač supažindinti su Klaipėdos krašto kompozitorių kūryba“, – koncerto idėją atskleidė L. Lankutytė-Levickė. Pianistės teigimu, programa ypatinga tuo, kad joje skambės retai koncertų salėse atliekami lietuviški kūriniai. „Klausytojas išgirs, kaip kito lietuviška kamerinė muzika per pastaruosius 80 metų. Tad, manau, kiekvienas atras, kas artima jo muzikiniam skoniui“, – priduria atlikėja. 

K. Levickis papildo, kad klausytojai išgirs netikėtą instrumentų pasiskirstymą kūriniuose. „Atliksime tris skirtingų sudėčių duetus: smuikas ir fortepijonas, violončelė ir fortepijonas, smuikas ir violončelė. O paskutiniam ir ilgiausiam programos kūriniui susijungsime jau kaip fortepijoninis trio“, –  patikslino smuikininkas.

Praeities ir dabarties autorių kūryba

Koncerto pavadinimą įkvėpė Zigmo Virkšo kūrinio pavadinimas „Į kylančią paukštę“ – 1985 metais parašyta sonata smuikui ir fortepijonui. Nors Z. Virkšas gimė Plungėje ir mokslus baigė Vilniuje, didelę gyvenimo dalį paskyrė Klaipėdai ir jos muzikiniam gyvenimui.

„Labai įdomus ir techniškai nelengvas kūrinys, turi daug minimalizmo bruožų. Nors tempas greitas, fortepijono partijoje naudojama daug pedalo, taip sukuriant nenutrūkstamo muzikinio plaukimo įspūdį“, – apie sonatą „Į kylančią paukštę“ pasakoja K. Levickis, kuriam natas atlikėjams teko susirinkti iš kompozitoriaus rankraščio.

Naujausią šios programos kūrinį „Artumos tolumos“, kurį 2021 metais sukūrė kompozitorė Loreta Narvilaitė, atliks smuiko ir violončelės duetas – K. Levickis ir K. Kupšytė. Smuikininkas pasakojo, kad kompozicija yra įdomi savo paprastu ir lengvu charakteriu. „Net ir kūrinio kulminacijoje muzika neapsunksta, o lengvai plaukia tolyn,“ – savo įžvalgomis apie „Artumas tolumas“ dalijasi K. Levickis.

Koncerte skambės žydų kilmės lietuvių kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo 1974 metais sukurtos „Keturios miniatiūros“ violončelei ir fortepijonui. Pasak K. Kupšytės, miniatiūros parašytos moderniomis kompozicijos technikomis, kuriose per trumpą laiką išvystoma stipri dramaturginė tėkmė, ekspansyvus laiko pojūtis bei įžvelgiami lietuvių ir žydų muzikos motyvai.

Klausytojai taip pat išgirs fleitininko, kompozitoriaus, dirigento ir pedagogo Juozo Pakalnio 1945 metais parašytą Trio smuikui, violončelei ir fortepijonui. Tai yra pirmasis tokio žanro kūrinys Lietuvos muzikos istorijoje. „Kompozicijos nuotaika yra šviesi, pakili, jausminga, bet be didelių draminių niuansų. Kompozitorius viso trio metu plėtoja liaudies dainos „Saulelė raudona“ melodijos variantus. Groti šį kūrinį yra malonu, nes jis skamba labai lietuviškai, yra mums artimas,“ – pasakoja L. Lankutytė-Levickė.

Klaipėdoje kuriantys atlikėjai

Baigę magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, 2020-aisiais sostinę į uostamiestį iškeitė pianistė L. Lankutytė-Levickė ir smuikininkas K. Levickis. Šiuo metu čia jie vysto sėkmingą muzikinę karjerą. K. Levickis yra Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisteris. Greta darbo orkestre jis užsiima ir pedagogine veikla – dėsto smuiko specialybę Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje. L. Lankutytė-Levickė Klaipėdoje taip pat pasinėrė į pedagoginę veiklą. Ji dirba S. Šimkaus konservatorijoje, J. Karoso muzikos mokykloje ir LMTA Klaipėdos fakultete.

Klaipėdoje gimusi ir augusi violončelininkė K. Kupšytė, vertina galimybę save atskleisti gimtajame mieste. „Dirbdama Klaipėdos kameriniame orkestre jaučiuosi stiprios ir unikalios komandos dalimi, patiriu svarų bendrystės jausmą, kuris džiugina ir atneša prasmingumo patyrimą. Čia jaučiuosi reikalinga, todėl turiu siekį ir motyvaciją skleisti, puoselėti ir auginti kultūrą Klaipėdoje,“ – pasakoja violončelininkė.

Į koncertą, skirtą pažymėti 100-osioms Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metinėms, klausytojai kviečiami kovo 9 d. 18.30 val. KKS.