Klaipėdoje atidaryta pirmoji Europos kultūros sostinės ambasada

Klaipėdoje atidaryta pirmoji Europos kultūros sostinės ambasada
AA

Klaipėdos uoste įsikūrusioje progresyvaus jaunimo susibūrimo vietoje – TEMA galerijoje –atidaryta „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ambasada. Atidarymo metu vyko įtraukiantis pokalbis kultūros temomis: „Kaunas 2022“ kuratorius Rytis Zemkauskas pasakojo apie Europos kultūros sostinės metus bei kultūros renginius Kaune ir Kauno rajone. Vėliau TEMOJE susirinkusiems lankytojams koncertavo „Despotin Fam ir Genys“.

„Europos kultūros sostinės titulas yra svarbus ne tik miestui, bet visai valstybei, visam regionui. Tai yra naujų kultūrinių įgūdžių kūrimas, taip pat europinių vertybių puoselėjimas. Tos vertybės yra inkliuzyvumas, regiono plėtra, pasiekiamumas“, – teigė Rytis Zemkauskas. Anot jo, kultūros sferoje dar turima per daug prietarų. „Prietarų, kad kultūra privalo būti kažkaip herojiška, kad ji privalo pakylėti žmogų, kad jos vertė yra kažkaip ypatingai nustatoma. Man atrodo, kad daug svarbiau yra kultūros kuriamas susietumo jausmas. Paprastas ir žmogiškas. Pasiryžimas kažką padaryti dėl kito. Iniciatyva, noras ir aistra kurti, klysti ir vėl kurti kartu. Man tai ir yra Kultūros sostinė“, – sakė R. Zemkauskas.

Faktą, kad „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ambasada įsikuria būtent Klaipėdoje, R. Zemkauskas vertino itin pozityviai. „Labai džiaugiuosi, kad pirma „Kaunas 2022“ ambasada atidaroma šiame mieste.  Mieste, kurį labai mėgstu. Mieste, kuriame yra labai daug gerų kultūrinių iniciatyvų“, – teigė R. Zemkauskas. 

 

 

Kaunas ir Klaipėda pateko į finalą dėl Europos kultūros sostinės titulo. „Didžiausi komplimentai uostamiesčiui, kuris siūlė parengti labai puikią programą. Todėl „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ su malonumu pakvies į Kauną Klaipėdos kūrėjus, atlikėjus, menininkus – norime išlaikyti kultūrinį Kauno ir Klaipėdos bendradarbiavimą“, – teigė „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ vadovė Virginija Vitkienė. Bendrystės taškų bei vizijų jau yra: TEMOS ir Lightforms įkūrėjas Linas Kutavičius jau kelerius metus bendradarbiauja ir vykdo projektus su „Kaunas 2022“. 

Klaipėdoje atidaryta „Kaunas 2022“ ambasada nebus vienintelė Lietuvoje: dar vieną ambasadą planuojama atidaryti ir Vilniuje. Lankytojams patogioje vietoje bus galima gauti aktualiausią informaciją apie kitų metų programą.

Reklama Ikona, uždaryti