Kas sieja Klaipėdą, Troją, Titaniką ir Mendelsono maršą?

Kas sieja Klaipėdą, Troją, Titaniką ir Mendelsono maršą?
AA

„1912 metais, vesdamas laivą „Birma“ per Atlantą, kapitonas Stulpinas išgirdo pagalbos signalą iš skęstančio „Titaniko“ ir įsakė nedelsiant pakeisti kursą; ruošiantis priimti išgelbėtuosius, laive buvo kepami šimtai kepalų duonos, ruošiama šimtai lovų“ – tai ištrauka iš vieno uostamiesčio namo istorijos, kuri kartu su dar septyniolika kitų tapo unikalaus meninio projekto – Reiškinio M dalimi. 

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro inicijuotas projektas Reiškinys M prasideda Klaipėdoje 2024 m. rugsėjo 20 d. ir vyks iki lapkričio 17 d. Tai šiuolaikinio meno kūrinių paroda viešosiose miesto erdvėse. Parodos kuratorė menininkė ir rašytoja Paulina Pukytė pakvietė Lietuvos menininkus patyrinėti Klaipėdos miestą, jo istoriją ir šiandieną. Šių meninių tyrimų rezultatas – 18 meno kūrinių apie miestą ir miestiškumą, kuriuos specialiai Klaipėdai sukūrė 12 Lietuvos menininkų. 

Reiškiniui pristatytuose kūriniuose – neįtikėtinos Klaipėdos sąsajos su dingusiu Trojos miestu ir sovietiniu reliktu, legendos apie Antrojo pasaulinio karo priešlėktuvines slėptuves ir jas jungiančius tunelių labirintus ir kiti būti ir nebūti miesto mitai.

„Miestas – tai ne tik fizinis tankumas, aukštumas ir greitis, bet ir „nematoma“ daugiasluoksnė ir daugiakryptė miestiška kultūra. Miestas – tai sistema, tai ribos, sienos, planai, simboliai, paminklai, vietoženkliai, institucijos, instrukcijos, taisyklės, o taip pat ir detalės, klaidos, fantazijos. M – tai ne tik miestas, bet ir menas, mokslas, mitas, meilė, ir, galiausiai, metafora. Šiuo projektu siekiame atidžiau pažvelgti į Klaipėdos istoriją ir kasdienybę, sociumą ir simbolius, architektūrą ir struktūrą, gamtą ir ekologiją, geografiją ir psicho-geografiją, sielą ir savitumą. Siekiama skatinti ir Klaipėdos gyventojus įsitraukti į savo miesto stebėjimą, tyrimą ir kūrimą, atrasti nematytas, nepastebėtas, pamirštas, „nesvarbias“ jo vietas ir savybes, pažvelgti į jį kitu kampu, atrasti, kuo jų miestas ypatingas,“ teigia projekto kuratorė Paulina Pukytė.

Parodoje dalyvauja menininkai: Sofija Baldauskaitė, Kostas Bogdanas, Marija Drėmaitė, Auridas Gajauskas, Agnė Gintalaitė, Tata Frenkel, Laima Kreivytė, Juozas Laivys, Tomas Martišauskis, Liucija Teodora Mikučionytė, Jurga Šarapova, Viktorija Juzefa Venckutė.

Parodos kūrinius mieste galima surasti informacinio bukleto ir jame esančio žemėlapio pagalba. Bukletą galima gauti KKKC Parodų rūmuose, Didžioji Vandens g. 2

 

REIŠKINIO M ATIDARYMO PROGRAMA

Rugsėjo 20 d., penktadienis, Klaipėdos energijos teritorija, Danės g. 8.

17:00 - Jurgos Šarapovos paroda – įvietinta instaliacija „Prieglobstis“ pastate M, veiks iki 20 val. Svarbu: dėl teritorijos uždarumo, kitomis dienomis parodą bus galima apžiūrėti tik ekskursijų metu, iš anksto įsigijus bilietą. Apie tai skelbsime KKKC svetainėje ir soc. medijose. Bilietai: čia 

18:00 - REIŠKINIO M oficialus atidarymas.

19:00 - Tata Frenkel. „Kaip kalbėti vario kalbomis | How One Speaks in Copper-Tongues“. Imersinė elektroakustinė garso sistemos prototipų instaliacija / performansas Turbinų salėje.

Trukmė: 1 val. Aktyvuoja ir deaktyvuoja autorė.

20:00 - Atidarymo vakarėlis „Hofe”, Danės g. 8

 

Reklama Ikona, uždaryti