Kariniame laive „Sūduvis“ bus rodoma erdvinių objektų instaliacija „Susidūrimas“

Kariniame laive „Sūduvis“ bus rodoma erdvinių objektų instaliacija „Susidūrimas“
AA

Gruodžio 23 d., Natalija Didenko iš Ukrainos ir klaipėdietis fotografas ir parodų kuratorius menininkas Martynas Jankevičius, kariniame laive „Sūduvis“ atidarys erdvinių objektų instaliaciją  „Susidūrimas“.

instaliacija

Menininkė Natalija Didenko į Lietuvą atvyko iš Kijevo, bėgdama nuo karo Ukrainoje. Iš pradžių gyveno Vilniuje, paskui Klaipėdoje, o dabar gyvena ir dirba Palangoje.

Menininkė kiekvieną dieną  susiduria su naujais iššūkiais. Savo reakciją į tai, kas vyksta aplinkui, ji pradėjo vadinti šokiu su realybe. Nes gyventi pagal jai įprastas ir pažįstamas gyvenimo schemas tapo nebeįmanoma. Galima kovoti, priešintis pokyčiams, verkti ar slėptis, tačiau, galima kaip Natalija, kiekvieną dieną atsiduoti nežinomybei, leistis vedamai tango ritmu ir atsiliepti širdyje degančia liepsna. Net baisus karas neužgesina žmogaus širdies. Natalija renkasi liepsnoti, šokti ir nieko nesitikėti.

Tebūnie, pasakė Natalija, sušokime gyvenimą laive, kai fotografas ir parodų kuratorius menininkas Martynas Jankevičius pasiūlė Natalijai surengti jos objektų-raižinių parodą kariniame laive „Sūduvis“.  

Laivas stovi gražiausioje Klaipėdos vietoje, Dangės krantinėje prie Pilies tilto. Yra puikiai matomas iš visų pusių ir net gi iš aukštai. Jo lokacija – ideali, neatsitiktinai tai pastebėjo Martyno akis, prieš pasiūlant leistis į drąsią laivo transformaciją.

instaliacija sūduvis

Laivas išminuotojas M52 „Sūduvis“, 22 metus atitarnavęs Lietuvos karinėse jūrų pajėgose,  prieš tai nuo 1958 m. veikęs Vokietijos kariniame laivyne, yra pagamintas ne iš geležies, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio,  o iš medžio, kad galėtų surasti vandenyje besislapstančias minas ir jas neutralizuoti. Jo korpusas iš braziliško ąžuolo, dekoruotas raudonmedžiu, o deniai – iš natūralaus tikmedžio, laivo įrenginiai pagaminti iš nemagnetinio metalo... kas gali būti įdomiau ir netikėčiau, kaip įžengti į tokį laivą su pačiais balčiausiais ketinimais.

Natalijos ir Martyno siekis – į karinio laivo aplinką įnešti kitokią estetinę ritmiką, - lengvą, vibruojančią, besimainančią, viltingą.  

Raižinius iš plastiškos medžiagos Natalija sukuria spontaniškai, pasiduodama vidinei jėgai, susikaupusiai jos sąmonės induose. Dešimt baltų objektų-raižinių apkabins laivą ir kels jį virš negandų ir dabartinio chaoso. Martynas sukurs objektų išplanavimo ir šviesos ritmiką.

Tai bus vilties ir pergalės ženklas Klaipėdos mieste.