Gintaro meno puoselėtojui K. Mizgiriui įteiktas garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“

Gintaro meno puoselėtojui K. Mizgiriui įteiktas garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“
AA

Šiandien Nidoje naujojo Mizgirių gintaro muziejaus atidarymo šventėje kultūros ministras Simonas Kairys muziejaus įkūrėjui Kazimierui Mizgiriui įteikė garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Šį Kultūros ministerijos apdovanojimą atsiėmę Kazimieras ir Virginija Mizgiriai yra įkūrę Baltijos gintaro meno centrą, Menininkų namus, atidarę keletą galerijų. Kuršių nerijos ir gintaro vardą pasaulyje K. Mizgiris garsina ir savo leidybine, fotografine, parodine veikla. Nuo šiol jo nuveiktų darbų sąrašą papildė ir naujasis muziejus Nidoje, kuriame bus eksponuojami ypač reti gintarai, iš šios medžiagos sukurti meno kūriniai, o su gintaro istorija lankytojus supažindins virtualūs pasakojimai.

„Naujajame savo kūrinyje – Gintaro muziejuje – pasirinkote kurti ypatingą naratyvą – pasakojate gintaro kelią iš gamtos į kultūrą. Iš tiesų turbūt nėra geresnės vietos pajusti gamtos ir kultūros dermę nei Neringa. Čia vienodai svarbūs abu dėmenys: ir unikali gamta, ir senas tradicijas turintis kultūrinis vyksmas. Neabejoju, kad į Nidos dvasią nuo pat pirmos dienos šis muziejus įsikomponuos labai organiškai ir natūraliai, tarsi inkliuzas gintaro luite“, – teikdamas garbės ženklą K. Mizgiriui kalbėjo kultūros ministras S. Kairys. 

Gintaro populiarinimo geografiją abu sutuoktiniai plėtė ir sukurta kilnojama ekspozicija „Baltijos gintaras: istorija ir dizainas“, kuri apkeliavo daugelį pasaulio šalių. K. Mizgiris Lietuvai atstovauja Pasaulinėje gintaro taryboje.

Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ – aukščiausias Kultūros ministerijos skiriamas apdovanojimas, kuriuo pagerbiami Lietuvos bei užsienio valstybių piliečiai už dešimties pastarųjų metų veiklą kultūros ir meno srityje.