Du koncertai per vieną vakarą: programas pristatys arfininkė Liucilė U. Vilimaitė ir pianistė Gabija Natalevičienė

Du koncertai per vieną vakarą: programas pristatys arfininkė Liucilė U. Vilimaitė ir pianistė Gabija Natalevičienė
AA

Šiuolaikinės muzikos festivalyje „Permainų muzika“ – netradicinio formato muzikos vakaras, kuriame – du rečitaliai per vieną vakarą. Dvigubame koncerte solo programas pristatys nestandartiniais fortepijono koncertais publiką žavinti Gabija Natalevičienė bei eksperimentiniais muzikos atlikimo būdais garsėjanti arfininkė Liucinė U. Vilimaitė. Programa skambės Klaipėdos koncertų salėje spalio 4 dieną 18.30 valandą.

Meditacinę atmosferą kurs fortepijono garsai

Pirmoji koncerte kūrinius atliks meistriškai fortepijoną valdanti Gabija Natalevičienė. Pianistė didelį dėmesį skiria šiuolaikinei muzikai, kartu su kompozitoriumi Mykolu Natalevičiumi įgyvendina projektus.

„Šiame koncerte klausytojai turės galimybę išgirsti itin retai atliekamus fortepijono opusus ir patirti, kaip įvairiai gali skambėti šis instrumentas. Programa atskleidžia fortepijoną neįprastu kampu, kuomet akcentas dedamas ne į atlikėjo virtuoziškumą ir artistiškumą, bet į meditatyvios atmosferos kūrimą, nukreipiant klausytoją savotiškai savistabai“, – atskleidžia G. Natalevičienė.

Pianistė skambins Johno Cage’o, Hanso Otte, Vidmanto Bartulio ir Mykolo Natalevičiaus kūrinius.

Išskirtinė proga išgirsti arfą

Dar vienas koncerto instrumentas – retai solinėse programose skambanti arfa. Šiuo instrumentu gros tarptautinių konkursų laureatė, jaunosios kartos arfininkė Liucilė U. Vilimaitė. Arfininkė, šalia kitų kūrinių, atliks ir savo kūrinį arfai „Gūdžiagirės“.

„Pirmą kartą Lietuvoje, Klaipėdos koncertų salėje, pristatysiu savo porą metų kurtą ir ruoštą audiovizualinį projektą „Išnyrantys sapnai” („Emerging dreams”). Per muziką, videoprojekcijas ir tekstą klausytojai patirs skirtingas miego ir sapnavimo būsenas: nuo pradžioje užklumpančio snūduriavimo iki pačių keisčiausių mūsų pasąmonės sukuriamų sapnų vaizdinių“, – pasakojo L. U. Vilimaitė.

Unikalus arfos ir elektronikos derinys

Vakaro intriga – kompozitoriaus, daug kuriančio teatrui, Antano Jasenkos naujo lietuviško kūrinio Muzika arfai“ premjera. Pasak L. U. Vilimaitės, jame „natūralus arfos garsas maišysis ir liesis su neatpažįstamu, tarsi iš kito pasaulio suskambančiu elektroniniu arfos garsu, taip duodant aliuziją į kartais visai susimaišančius sapno ir realybės pasaulius“.

Jaunosios kartos atlikėjos G. Natalevičienė ir L. U. Vilimaitė kvies į šiuolaikinės muzikos patirtį, kurioje – garsiausi pasaulio kūrėjai, vaizdo projekcijos bei naujausios lietuviškos muzikos idėjų ir elektronikos deriniai.