Bibliotekoje – pirmoji Gedimino Juškos fotografijų paroda

Bibliotekoje – pirmoji Gedimino Juškos fotografijų paroda
AA

Kovo 17 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, Nišinėje galerijoje atidaroma klaipėdiečio Gedimino Juškos fotografijų paroda „Ne/pa/stebimi“.

gediminas juška

Paroda veiks iki birželio 5 d. Virtualią šios parodos versiją nuo balandžio 18 d. bus galima apžiūrėti virtualioje bibliotekos galerijoje

Klaipėdoje gyvenantis Gediminas Juška (g. 1974, Vilniuje) fotografija susidomėjo dar vaikystėje, tačiau rimčiau fotografuoti pradėjo nuo 2012 m. Iš pradžių fotografijos mokėsi Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykloje, kurioje šiuo metu dirba fotografijos mokytoju. Dabar autorius fotografijos studijas tęsia Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje. Bibliotekoje pristatoma paroda – debiutinė jo fotografinėje kūryboje.

gediminas juška

G. Juškos fotografijų parodoje – pandemijos laikas. Puikiai autoriui žinomas miestas, kuriame jis gyvena daugelį metų – užtvindytas tylos. Žmonių veidus dengiančios kaukės atima galimybę ne tik juos pažinti, bet ir išgirsti. Todėl susidaro įspūdis, kad jie – šio nuščiuvusio miesto incognito, nesąmoningai slepiantys savo identitetą ir taip dar labiau sustiprinantys spengiančią tylą. Ši tyla vizuali, apvalyta ne tik nuo įprastų garsų, bet ir nuo spalvų. Sustingdyti judesiai, rankomis pridengti veidai ir nusukti žvilgsniai formuoja slogią miesto atmosferą, kurią dar labiau sustiprina pilkšvai rusvų spalvų tonai. Autorius, siekdamas perteikti tvyrantį nerimą, susifokusuoja prie žmogaus figūros. Kartais seka jį žvilgsniu iš paskos, kartais pagauna ateinantį priešais ar stebi atokiai, nepažeisdamas jo buvimo erdvės. Visi šie žmonės neliko nepastebėti. Vienaip ar kitaip įsiliejo į formuojamą tuometį miesto atmosferos audinį, laikinai praradusį įprastą ritmą, laikinai įgijusį naujas taisykles, kasdien vis kitaip koreguojamas kryptis. Kita vertus, ant gatvės grindinio nusileidžiantys šviesos ruožai, žaismingi atspindžiai vandenyje, juo labiau – jaukūs ir pasiilgti apsikabinimai, kaip ir ištiestas lesalas balandžiui, išduoda, kad niekas nepasikeitė. Viskas taip pat, tereikia išlaukti. Viltis, kaip ir mes visi, lieka. Atrodo, kad ji tik stiprėja, stebint ir jaučiant vieniems kitus. Kasdien iš naujo pripildant savo būtį supratimu ir pasitikėjimu. (Menotyrininkė Danguolė Ruškienė)

 

Bibliotekos darbo laikas: pirmadieniais–penktadieniais, 11–19 val., šeštadieniais 11–15 val. (sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis nedirba).